Kávový Kahlúa koláč

 
Miluji kávu. Každý den se s ní probouzím a zbožňuji tu vůni, když se čerstvě umele. A tak není divu, že jí dávám všude možně do různých receptů. Zde se s vámi chci podělit o koláč, který je provoněný nejen čerstvou kávou, ale také kávovým likérem Kahlúa.
 
 
Příprava: 35 minut
Pečení: 35 minut
 
 
 coko-kolac01
 
 
Ingredience:
 
  • 230g kvalitní hořké čokolády
  • 230g másla + 20g másla na vymazání
  • 5 vajec vel.L
  • 2 polévkové lžíce čerstvě umleté kávy
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1,5 šálku hnědého cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 4 silná espressa (4x35ml)
  • 1/4 šálku Kahlúa likéru
 
 
coko-kolac02
 
 
Příprava:
 
V hrnci rozpusťte společně čokoládu a máslo. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. 
Rošt trouby dáme do 1/3 a troubu předehřejeme na 190st.  Plech cca 23x33x5 vymažeme máslem.
Ve velké míse rozmícháme vejce s cukrem a přidáme umletou kávu, vanilkový extrakt a sůl. Mícháme mixérem cca 5 minut. Poté opatrně vmícháme vychlazenou čokoládovou směs. Nakonec opatrně přidáme mouku. 
Zvlášť v malé misce smícháme horkou kávu s likérem kahlua a přimícháváme do těsta. Vše musí být velmi dobře spojené. Nalijeme těsto na plech a dáme péct. Pečeme asi 35 minut. Poté vyndáme. Krájíme vychlazené.