Dobrá káva ✔ Guatemala je Mekkou pěstitelů kávy

Antigua Guatemala kávovník sopka

Kávovníky u sopky v Guatemale

 

1. Guatemala je Mekkou pěstitelů kávy

A to z velmi dobrých důvodů. Káva v Guatemale se pěstuje v nadmořské výšce přes 1.300 m, což vysvětluje její skvělou a výraznou chuť. Guatemala je země známá kvalitou své kávy. A je spolu s Hondurasem jedním z největších producentů ve Střední Americe. Geograficky leží v horní části regionu, a jako pro většinu jejích sousedů, je pro ni vývoz kávy velmi důležitý. Guatemala má mnoho kávových regionů, mezi nejznámější patří Antigua. Z této oblasti pochází skvělá káva. Ve výběrových kávách se také setkáte s regionem Huehuetenango. Kávy z Guatemaly mají čokoládovou chuť a středně plné tělo.

 

 Kávovník Guatemala

Plody kávovníku v Guatemale

 

2. Zem věčného jara

Místní lidé ji tak nazývají. Díky křižujícím se pohořím, rozmanité geografii a pravidelným dešťům má země všechny podmínky nezbytné k produkci skvělých Arabic. Díky své dlouhé historii výroby kávy, vyvinula Guatemala pro své producenty, propracované podpůrné sítě. Anacafe (Asociacion Nacional del Café) je národní kávová asociace v Guatemale a byla založena v roce 1960. Od počátku 90. let Anacafe pracovala na definování regionů pěstování kávy v zemi na základě jedinečných chuťových profilů, podnebí, půdy a nadmořské výšky.

 

 Farmář suší kávová zrna na slunci Guatemala Antigua

Farmář suší kávová zrna na slunci, Guatemala

 

3. Kávový lídr

Guatemala má dlouhou historii výroby kávy a je lídrem v kávovém průmyslu. Patří mezi 10 top producentů na světě a její káva se řadí mezi vynikající, dokonce i podle standardů výběrových káv.

 

4. Kávová tradice z Guatemaly je prohlášena za nehmotné kulturní dědictví národa

Jestli máte 4 minuty času, podívejte se na video od Anacafe. Krásně ukazuje plantáže, pěstování a přístup Guatemaly ke kávě.

 

 Čerstvě pražená zrnková káva Guatemala Antigua

5. Skvělá na Espresso i Cold brew

Kombinace plného těla, čokoládové sladkosti a střední acidity, která je přítomná ve většině Guatemalské kávy, zajistí vynikající výsledný šálek. Skvělá je na espresso nebo filtrovanou kávu. Ale také na přípravu Cold Brew (louhování namleté kávy ve studené vodě). Dlouhá doba pomáhá dokonale extrahovat sladkost a plné tělo, což vytváří silný a osvěžující šálek kávy.

Pražená káva Alesio Guatemala

Káva z Guatemaly čerstvě pražená v Čechách

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz