Jak namlít kávu k dokonalosti a výběr správného mlýnku na kávu

My všichni co máme rádi po ránu nebo k práci kávu, se každý den těšíme na její vůni a chuť. A když je káva čerstvá a správně namletá, tak věřte, že tím větší budete mít z výsledku radost. Protože v závislosti na mletí, použitém mlýnku a způsobu přípravy může stejné kávové zrno chutnat různě.
 
Když si koupíte celá zrna a namelete kávu sami, budete mít jistotu naprosté čerstvosti, kterou vám předem namletá káva nezajistí. Celá kávová zrna v sobě ukrývají oleje a vůně, které se po jejich rozemletí začínají uvolňovat. Abyste ze své kávy vytěžili maximum, je vždy nejlepší si kávová zrna namlít sami těsně před přípravou.
 
Příprava kávy zahrnuje použití vody k extrakci chuti zrn, a to ideálně filtrované. Teplota vody, způsob namletí zrnek a doba louhování určují, jak silná nebo jemná káva bude.
 
 
 

Který mlýnek na kávu si mám koupit?

 
Existuje několik typů mlýnků na kávu, z nichž každý má své silné a slabé stránky.
 
 
 
Mlýnek s kávou foto 01
 
 
 

Čepelový mlýnek na kávu

 
Jsou k dispozici téměř všude a k mletí kávy používají rychle se otáčející nože. Největší výhodou tohoto typu mlýnku na kávu je, že je k dostání v každém obchodě a je velmi levný. Problém je, že čepelový mlýnek mele kávu nerovnoměrně. Často získáte v jedné dávce kávy malé i velké části rozemleté kávy. Což způsobí nerovnoměrnou extrakci a dokonalý výsledek si tím zkazíte.
 
 

Kónický mlýnek s mlecími kameny

 
Jedná se o typ mlýnku na kávu používaný v kavárnách, ale menší verze jsou dostupné i pro domácnosti. S těmito mlýnky pracují také kvalitní automatické kávovary do domácností i do firem. Motor pracuje precizně a zabraňuje přehřívání kávy. Kónické kameny melou kávu k dokonalosti a rovnoměrně. Z menších mlýnků máme ty nejlepší zkušenosti s typem Baratza Sette 270. Umelete s ním dokonale velmi jemnou kávu pro turka i velmi hrubou pro french press. I když jsou tyto mlýnky dražší, výsledek je pokaždé perfektní. A když si uvědomíme, kolik utrácíme za 1kg kávy, rozhodně se vyplatí na mlýnku nešetřit.
 
 
Mlýnek Baratza Sette 270
 

Ruční mlýnek na kávu

 
Pokud chcete kombinaci obou předchozích možností. Tedy nízkou cenu a perfektní výsledek, je určitě skvělou variantou ruční mlýnek. Na trhu jich je opravdu velké množství. My máme velmi dobré zkušenosti s japonskou značkou Hario. Nevýhodou je, že dát si trochu kávy dá hodně práce. Kávová zrna jsou tvrdá a odolná vůči namletí, takže je to vlastně skvělý ranní trénink.
 
 
 

Výběr hrubosti mletí kávy závisí na způsobu přípravy

 

 
 Hrubě mletá káva - kopie

Hrubé mletí

Po namletí káva vypadá jako hrubozrnná sůl. Je to ideální mletí pro přípravu kávy French Press a pro přípravu ledové kávy Cold brew. Kávová extrakce probíhá delší dobu. V případě French Pressu pár minut, ale v případě Cold Brew dokonce několik hodin. Je to dané tím, že káva je nejen hrubě mletá, ale extrakce probíhá ve studené vodě.
 
 
 
 
 Střední mletí kávy - kopie2
 
 

Střední mletí

Tato mletá káva je velká asi jako cukr krystal. Středně mletá káva se nejčastěji používá na mletí kávy, kterou koupíte v obchodech již namletou. Hodí se do běžných překapávačů na kávu, ale také třeba pro moderní přípravu kávy v Aeropressu, V60 nebo Chemexu.
 
 
Jemné mletí kávy - kopie2
 
 

Jemné mletí

Je ideální pro kávovary na espresso nebo třeba pro přípravu v Moka konvičce.
 
 
 
Extra jemné mletí kávy - kopie2
 
 

Extra jemné mletí

Prášková káva, která vypadá jako moučkový cukr. Vyžaduje speciální mlýnek a používá se při přípravě turecké kávy. Tento typ kávy se nechá několik minut vařit a vařit, aby se získala plná chuť. Pravá turecká káva se obvykle míchá s kořením a cukrem, aby získala svou typickou plnou chuť.
 
 

Předem namletá káva, která funguje

 
Pokud se rozhodnete nepořizovat si vlastní mlýnek, další nejlepší alternativou je nechat si ji namlít těsně před nákupem nebo odesláním z eshopu. Proto nabízíme zákazníkům různé způsoby umletí jejich kávy. Kávu nameleme těsně před odesláním balíčku.
 
Bez ohledu na to, jaký typ mletí si vyberete, klíčem k úspěchu je rovnoměrné mletí. To je důvod, proč si dát práci s výběrem správného mlýnku. Nebo to nechte jednoduše na nás, kávu před odesláním umeleme na způsob přípravy, který si vyberete.
 
 
 
 
 
jednoduchou infografiku k vytištění, je to návod na hrubost mletí kávy k jednotlivým přípravám.
 
 
 
 
INFOGRAFIKA Hrubost mletí kávy (21 x 29.7 cm)
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení