Obsah kofeinu v espressu

Kolik kofeinu je v jednom shotu espressa?

 
Jedno Espresso obsahuje v průměru 80mg kofeinu na 40ml nápoje. Záleží na přípravě, stroji a hlavně na použité kávě. Hodnoty jednoho espressa se mohou pohybovat od 50 třeba až do 180mg. 80g se ale nejvíce přibližuje běžnému standardu.
 
 
 
Příprava espressa
zdroj: iStockphoto
 
 
 
Espresso se připravuje ze 7gramů jemně mleté kávy extrahované horkou vodou v množství 40ml po dobu cca 30 vteřin. Obvykle je zakončeno zlatou krémovou barvou, tzv. cremou. Každý barista má své styly přípravy, jiný stroj na espresso a jinou kávu. Pro přípravu espressa jsou oblíbené kávové směsi, které často obsahují také příměs robusty, právě ta zvyšuje v espressu obsah kofeinu.
 
 

Definice Espressa

 
  • Jedna porce espressa se nazývá „shot
  • Dvě porce se nazývají double shot nebo Espresso Doppio
  • Ristretto je velmi krátký shot (cca 20ml, 15 vteřin) ze stejného množství kávy
  • Espresso con panna - espresso se šlehačkou
  • Espresso Lungo – „dlouhý“ shot espressa, cca 100ml
  • Espresso Macchiato – espresso s kapkou napěněného mléka
  • Další oblíbené nápoje jako cappuccino, caffe latte (nebo latté), caffe mocha (nebo mochaccino) jsou založeny na jednom nebo dvou panácích espressa
 
 
 
 
Filtrovaná káva v Chemexu
zdroj: iStockphoto

Kde je více kofeinu, v espressu nebo ve filtrované kávě?

 
Jak jsem uvedla výše, 1 shot espressa má cca 80mg kofeinu. Oproti tomu stejné množství filtrované kávy má 20mg kofeinu. Takže výrazně méně. Ale je v tom háček, filtrovanou kávu nepijeme v množství espressa. Většinou vypijeme cca 250ml, což znamená zhruba 125mg kofeinu.
 
Opět se ale musíme vrátit k otázce použité kávy. Každý druh kávy má jiný obsah kofeinu, proto se i hodnoty v připravené filtrované kávě mohou lišit. V dnešní době, kdy filtrovaná káva je velmi oblíbená, se k její přípravě používají především jednodruhové kávy a to odrůdy Arabica. Oblíbené jsou kvalitní výběrové kávy a jejich obsah kofeinu se většinou řadí k těm nižším hodnotám. Málokdo by si připravoval filtrovanou kávu z Robusty. Filtrovaná káva dokáže krásně rozvinout chutě zajímavých druhů káv a tou odrůdy Robusty zpravidla nejsou.
 
Z filtru máte nápoje více, můžete ho usrkávat u práce delší dobu a kofein se vám dostává do těla postupně. Pokud ale potřebujete rychlé "nakopnutí" bude shot espressa vždy nejlepší volbou.
 
 
 
Příprava espressa z pákového kávovaru
zdroj: iStockphoto
 
 

Jaké množství kofeinu už je příliš?

 
Říká se, že smrtelné množství je cca 20g kofeinu (to je tak 130 šálků hodně silného espressa), ale to je samozřejmě příliš přehnané. Je totiž pravděpodobné, že pokud byste se pokusili vypít tolik kávy, vaše tělo by vás zastavilo dříve, než byste dosáhli toxických hladin. Raději vycházejme z množství, které je pro náš organismus přijatelné a nezpůsobí nám problémy. Je to podobné jako s alkoholem, odvíjí se to od tělesných dispozic a především váhy.
 
Pokud vážíte 60kg je vaše bezpečné denní množství kofeinu 360mg. Což by odpovídalo cca 4,5 shotům espressa. Z vlastní zkušenosti vím, že už je tato dávka pro mě jen tak tak a je to spíš ta vyšší hranice. Běžně se pohybuji na zhruba polovičním množství denní dávky kofeinu. Pokud jste chlap jako hora a vážíte kolem 100kg, můžete si teoreticky dopřát až 600mg kofeinu denně. Ale pozor na to. Každý jsme jiný a naše těla reagují jinak. A nezapomínejte, že kofein se nachází i v jiných nápojích.
 

Srovnání espressa s ostatními oblíbenými nápoji, které obsahují kofein

  • 100ml Coca Cola - 10mg kofeinu
  • 100ml Red Bull - 30mg kofeinu
  • 100ml Černý čaj - 20mg kofeinu
  • 100ml Filtrovaná káva - 50mg kofeinu
 
 
 
Shot espressa
 
zdroj: iStockphoto
 

Jaká káva má nejvíce kofeinu?

 
Pokud se bavíme o odrůdách kávy, tak nejvíce kofeinu obsahují kávy typu Robusta. 1 shot Espressa z Robusty obsahuje 140-180mg kofeinu. Robustu ale většinou nepijeme čistou. Má velmi zemitou a hořkou chuť a její obsah kofeinu je natolik vysoký, že jeden shot espressa by vás rozproudil možná více než chcete.
 
Právě z důvodu vysokého obsahu kofeinu je velmi oblíbená do směsí na espresso. Proto se dělají směsi káv, které jsou buď s podílem Robusty nebo ze 100% Arabicy. Kávové směsi složené jen z káv Arabica budou mít výrazně nižší obsah kofeinu. U směsí s Robustou záleží na receptuře dané směsi, jak velký podíl obsahuje právě Robusta. Nám se nejlépe osvědčil poměr 70% arabica a 30% robusta nebo 75% na 25%
 
 
Každému z nás chutná něco jiného a také každý chceme něco jiného v jinou denní dobu nebo třeba i v jiném ročním období. Nicméně obsah kofeinu je vedle chuti velmi důležitou součástí hodnocení kávy. Někdo miluje přesně ty silné kávy s vysokým obsahem kofeinu a někdo jemné chuti s nižším obsahem. A je vidět, že obsah kofeinu v espressu se skutečně může velmi lišit a závisí to především na použité kávě. Vždyť shot espressa může obsahovat 50mg kofeinu, ale také 180mg kofeinu a to je pořádný rozdíl.
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz