Najdete nás také na Dáme Jídlo, což obyvatelům Hradce Králové umožňuje doručení do 1 hodiny a dopravu zdarma.

Druhy zrnkové kávy ➡ Původ a odrůdy

Africká žena sbírá kávové plody v Etiopii - web

 Africká žena sbírá kávové plody v Etiopii (zdroj Istockphoto)

 

Pochopení, odkud pochází káva a cesta od farmy k šálku, vám pomůže získat ze své kávy maximum. Jakmile víte, jaký druh chutí preferujete, můžete zjistit, která země původu se nejlépe hodí k vašim přáním. Chuť kávy je silně ovlivněna zemí původu, z níž zrna pocházejí, a přestože vytvořené profily nemůžeme zobecnit, každý původ kávy má obecně jedinečné vlastnosti.

 

Afrika

Nelze pochybovat o neuvěřitelných podmínkách růstu, které se nacházejí ve velké části Afriky. Což vede k tomu, že tento kontinent dosahuje světové slávy v produkci kávy. Některé z nejlepších světových káv jsou afrického původu. A to převážně z východní Afriky (Keňa, Rwanda, Tanzanie, Burundi, Etiopie). Tyto kávy mají největší potenciál dosahovat vysokého skóre kvality.

Káva z Afriky se obvykle nejlépe vychutnává filtrovaná a černá bez přidaného mléka nebo cukru. Tento přístup k vaření afrických káv byl vytvořen čistě proto, aby co nejlépe ukázal složitost chuti, Ideální je příprava třeba v Chemexu nebo Aeropressu, které vám ukážou, čím jsou tyto kávy výjimečné. 

Střední Amerika

Střední Amerika je oblast, která je známá výrobou oblíbených chutí káv. Lahodných, vyvážených a nasládlých, které většina lidí miluje. Většina producentských zemí má infrastrukturu a odborné znalosti pro čisté a důsledné zpracování kávy. Je to samozřejmě také neuvěřitelně krásný region s mnoha farmami, které mají přístup k dokonalým pěstebním podmínkám pro výrobu extrémně kvalitních káv. 

Krása středoamerických káv je v jejich univerzálnosti, pokud jde o způsoby přípravy. Kávy mají tendenci mít výraznější tělo než africké kávy se střední a nižší aciditou. Díky tomu se skvěle hodí jak pro přípravu espressa, tak i pro filtr. Výborné také bývají na přípravu cappuccina a podobných mléčných nápojů.

Druhy káv Střední Amerika zrnkové kávy web

 Výběr nejlepších káv ze střední Ameriky

 

Jižní Amerika

Jižní Amerika je domovem největšího producenta kávy na světě - Brazílie. Je také domovem And, nejdelšího kontinentálního pohoří na světě. Tento neuvěřitelný rozsah prochází Venezuelou, Kolumbií, Ekvádorem, Peru, Bolívií, Chile a Argentinou a nabízí tak rozmanitý terén zahrnující ledovce, sopky, louky, pouště, jezera a lesy. Andy jsou zodpovědné za mnoho různých mikroklima, které se nacházejí zejména v Kolumbii, což z něj dělá velmi atraktivní kávový původ. 

Brazilské kávy jsou vhodnější pro nápoje na bázi espressa kvůli jejich fantastickému tělu a rovnováze, mají také schopnost dobře pracovat s mlékem. Kolumbijské kávy jsou naopak univerzálnější díky vyšší úrovni kyselosti, díky čemuž jsou vhodné pro filtrační metody i pro espresso.

Kávy z Jižní Ameriky jsou skvělé do kávových směsí. Kombinují se s dalšími druhy káv z celého světa a vznikají tím krásně vyvážené silné chuti káv, například pro přípravu espressa.

Druhy káv kávové směsi z Jižní Ameriky web

 Výběr nejlepších kávových směsí, tvořených kávami z jižní Ameriky

 

Kávové odrůdy

99% produkce pokrývají 3 hlavní odrůdy:

  • coffea arabica
  • coffea canephora (robusta)
  • coffea liberica

 

Před koncem 19. století se pěstovala výhradně káva arabica. Ale po výskytu choroby (CLR), která likvidovala kávové rostliny po celém světě, začali zemědělci hledat i jiné alternativy toho, co vlastně pěstovat. Zatímco po celém světě přecházeli z pěstování kávy na jiné plodiny, Indonésie začala zavádět keře kávovníku coffea canephora, tedy robusty. Robusta má větší výnosnost plodů a také je vysoce odolná proti nemoci CLR. Bohužel ale, také produkuje mnohem méně kvalitní kávu.

 

Na konci 70. let 20. století zahájily různé země šlechtitelské programy určené k vytvoření kultivarů odolných vůči nemoci CLR. Výsledky těchto programů přinesly řadu důležitých kultivarů.  
Odrůdy jsou dále šlechtěny různými zemědělskými technikami. Káva arabica tak má další 3 hlavní pododrůdy.

Bourbon 

Na začátku 18. století vysadili francouzi keře Coffea Arabica na ostrově Bourbon (nyní nazývaném Réunion). Díky vulkanické zemi, uprostřed Indického oceánu, zde mírně zmutoval a produkuje o 20-30% více ovoce než keře Typica. Z tohoto důvodu byl bourbon později vysazen v Brazílii a nakonec po celé Latinské Americe. Ale protože mu tady chybí vulkanická půda, nemá stejnou chuť jako Bourbon pocházející z Réunionu.

Typica

Jednou z nejznámějších mutací odrůdy Typica je Blue Mountain. Blue Mountains je region na Jamajce. Ale keře této kávy najdete také v Keni, na Hawaii, Haiti a Papua Nová Guinea (kde má označení PNG Gold) a v Cameroonu. Zrna z Blue Mountain patří ke špičce světových káv.

Geisha 

Vypěstovaná na vysočině Boquete v provincii Chiriquí v Panamě. Na trhu se zelenou kávou je velmi vyhledávaná a dosahuje vysokých cen. Rostlina pochází původně z vesnice Gesha v Etiopii a byla znovuobjevena počátkem roku 2000. Tuto odrůdu Arabicy dnes najdeme na plantážích v Ethiopii, Tanzanii, Costa Rice, Panamě, Colombii a Peru. Stává se nejdražší odrůdou na aukcích s kávou.

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz