Moka konvička

Moka konvička je praktická, lehká, levná a dost rychlá na to, aby udržela krok s moderním tempem. Navíc je ve srovnání s jinými metodami schopna extrahovat maximum toho dobrého, co nám káva nabízí. Ročně se po celém světě prodá okolo 15 milionů moka konviček, z toho 10 milionů jen v Itálii.
 
Moka konvička a espresso
 
 
Moka systém je metoda, která využívá tlaku páry. Pára, která se tvoří vroucí vodou ve spodní části konvičky, se používá k protlačení vody skrz vrstvu mleté kávy.
 
 

Jak vybrat tu správnou moka konvičku

 
První otázkou je, jestli hliníkovou nebo nerezovou. Nerezová je krásná designová záležitost a prodává se v mnoha variantách. Hliník má však oproti nerezu malou výhodu. Skvěle vede teplo a po krátkém čase se vnitřek hliníkového kávovaru potáhne patinou, díky které si konvička zanechá příjemné kávové aroma, a káva z ní chutná o něco lépe. Hliníkovou moka konvičku můžete použít na jakýkoliv typ sporáku kromě indukční desky. Pokud sháníte moka konvičku na indukci, je Váš výběr omezen na moka konvičky nerezové.
 
Káva z moka konvičky
 
 
 

Správná velikost moka konvičky

 
Moka metoda je rozhodně skvělá a její úspěch vede mnohé výrobce k produkci bezpočtu jejích různých verzí. Existují moka konvičky na půl šálku, ale i na 18 šálků. Výsledky však nejsou vždy stejné. Velikost, která vám zajistí nejstabilnější výsledek, je moka konvička na 3 šálky.
 
Hlavně myslete na to, pro kolik lidí zpravidla kávu připravujete. Nemá smysl mít konvičku na 9 porcí, když dělám většinou porce 3. Filtr moka konvičky musí být vždy plný mleté kávy, aby vznikl správný tlak. Takže pokud si koupíte konvičku pro 9 porcí, budete muset vždy udělat 9 porcí, abyste si pochutnali.
 
 
 
Mletá káva v moka konvičce
 
 
 

Jak připravit kávu v moka konvičce

 
Především je dobrý výsledek spojený s použitím kvalitní a čerstvé kávy. Nicméně předpokládejme, že máme skvělou kávu, tu nejlepší konvičku a filtrovanou vodu. Co dál...
 
 
  1. Do spodního dílu nalijte vodu po šroub
  2. Umístěte filtr a nasypte kávu
  3. Zašroubujte a postavte na zdroj tepla
  4. Ve chvíli, kdy začne konvička "prskat", káva je hotová

 

 

Příprava kávy v moka konvičce

 

 

Chcete, aby káva byla opravdu skvělá?

Když si pořídíme dobrou kávu i konvičku, je naším cílem dokonalý výsledek. Tady je pár rad, které před přípravou kávy jistě oceníte.

  • Před přípravou všechny části konvičky opláchněte
  • Po nasypání kávy poklepejte s filtrem a srovnejte kávu do jedné úrovně, je to velmi důležité
  • Cílem je získat dokonale rovnoměrnou vrstvu kávy bez vyvýšenin a prohlubní, které by způsobily, že by voda protékala jen určitými body, zatímco v těch ostatních by nedošlo k dostatečné extrakci
  • Odstraňte mletou kávu z okraje filtru a spodní komory, mohla by se přepálit nebo snížit tlak a zničit výsledný nápoj
  • Důležité je intenzitu tepla během přípravy neměnit, nepřidávejte ani neubírejte, ani v okamžiku, kdy se začne objevovat první káva. Redukcí tepla v tomto okamžiku riskujete extrakci nechtěných dřevitých tónů 
  • Pokud máte plynový sporák, nesmí plamen přesahovat okraje konvičky
  • Až začne "prskat" okamžitě ji odstavte, tak zabráníte spálené chuti kávy
  • Před nalitím do šálků s konvičkou jemně zakružte, aby se nápoj spojil a všechny šálky chutnaly stejně

 

 

Nalévání kávy z moka konvičky

 

 

 

Nejlepší kávy do Moka konvičky

 

Vybrali jsme nejoblíbenější zrnkové kávy, které jsou vhodné na přípravu v Moka konvičce. Všechny jsou čerstvě upražené v Čechách a degustační sada je dárkově zabalená. Na vaše přání vám kávu umeleme přímo pro použití v moka konvičce.

Vhodná káva do moka konvičky vyžaduje střední hrubost mletí.

Kávová degustační sada Alesio MOKA

Kávová degustační sada Alesio MOKA dárkový box

 

 

Zajímají vás další informace o přípravě kávy?

Ptejte se nás kdykoliv na našem chatu

 

 

Zdroj fotografií: Alesio a Istockphoto

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz